Ahlen, 05.02.2009

Yeşil Ereğli’mizin Renkli Meyveleri, Sebzeleri, Eti, Sütü, Peynir ve Tereyağı

Neler yok ki neler neler.

Mart ayından itibaren tabiat yavaş yavaş uyanmaya başlar, karlar erimeye yüz tutar, yer yer koyaklarda beyazlıklar görülür, Toros’ların beyazlığı yaza kadar devam eder.

Koyunlar, aykları açılsın diye ağılarından yaymak üzere tepelere götürülür. Nisan ayından itibaren bağ-bahçe işleri bir bahar telaşı ile başlar.e işleri bir bahar telaşı ile başlar. Yelkovanların nefis kokuları etrafa yayılır, toprak ve ilk çıkan yeşilliklerin bürcü bürcü kokularını menmuniyetle ciğerlerinizde hissedersiniz.

Meyve ağaçlarının çiçek açmaya başlamasıyla beraber ilk tahminler yapılmaya çalışılır, hangi meyvelerden bu sene daha fazla verim alınacağı, ne kadar para  edeceği üzerine hesaplar yapılır, ele geçecek paralarla nelerin alınacağı.

Doğa güzel olduğu kadar bazan acımasız da olabiliyor. Çiftçinin yüzünün gülmediği yıllara son yılların iklim değişiklikreini de eklersek, doğanın dengesini bozan gelişmiş ülkelere ve sorumlulara kızmamak elde değil tabii ki.

Meyve ağaçları yavaş yavaş çiçeklerini dökmeye başlar, çiçekler yerini çağlalara bırakır, bazı yıllar çiçekler hiç tutmaz,yani ziraatçinin yüzünün gülmediği yıllar.

Sebze yapmak için yerleri özenle kazılır, toprak ekim ve dikim için hazırlanır. Akdeniz ikliminde yetişebilen hemen hemen bütün meyve sebzeler şehrimiz Ereğli ve çevresinde yetiştirilir, buna parelel olarak küçük ve büyük baş hayvancılık üretimi yapılır.

Meyvelerden, başta elma, armut, üzüm, vişne, en önemlisi meşhur  BEYAZ KIRAZ, napalyon kirazı, şeftali ve daha neler.

Altmışlı ve yetmişli yıllarda meyvecilik dalında başta elma, üzüm, sultani kirazı olmak üzere insanların geçim kaynağı idi. Daha sonraki yıllarda beyaz kiraz, napolyon kirazı ve sapı uzun vişne ön plana çıktı. En kaliteli beyaz kiraz tonaj olarak da Türkiye genelinde bizim Ereğli’mizde yetiştirilir. Aşıcılık ona parelel olarak gelişmiştir.

Hububatlardan arpa, buğday ziraatı oldukça yaygın olarak en gelişmiş olarak ekimi dikimi yapılır.

Sebzecilik oldukça yaygın ve gelişkindir. Nohut, kuru fasulye, sırık fasulyesi, pancar, patates, domates, biber ve daha niceleri. O meyve ve sebzelerin lezzetini anlatmama gerek duymuyorum, tatmak lazım.

Küçük ve büyük baş olmak üzere et, süt, tereyağı ve peynir üretiminde ülkemiz genelinde söz sahibi olduğunu söylemem abartı değildir.

Toros’ların eteğinden fışkıran İvriz Çay’ı ve o çayın üzerine yapılan İvriz Baraj’ı kilometrelerce ova köylerine uzanır, gittiği yerleri yeşertir, hayat verir. Suyun soğukluğu nedeniyle baraj yüzmeye pek elverişli değildir.

Bütün bu anlattıklarımı az veya çok birebir yaşadım, yaşadığımdan dolayı kendimi mutlu ve şanslı hissediyorum.

YEŞİL EREĞLİ

Please publish modules in offcanvas position.