Ahlen, 12.04.2009
Ahlen Şehrinde Türk Düğünleri
Düğün üzerine konuşulunca hepimizin çağrışımları benzerlik gösterir.Bendeki çağrışımı yavaş yavaş değişmeye başladı.
Genellikle düşünülen,akla gelenler ;eğlenmek,oynamak,gülmek,duruma göre belki bazan ağlamak,takı takmak,yemek ve daha benzerleri…….
Yetmişli yıllardan iki binli yıllara kadar Türklerin yoğun olarak yaşadıkları oturum yerlerinde,Türkçe Kültür Dersleri Türkiye kökenli Türk Öğretmenleri tarafından yoğun olarak veriliyordu.İki binli yıllardan itibaren yavaş yavaş Türkçe Kültür Dersleri kaldırılmaya başlandı,zaten bu derslerin de diğer Almanca Dersleri gibi sınıf geçip veya sınıfta kalmaya bir etkisi de yoktu.Velilerimizin yeteri kadar hassasiyet gösterememeleri,bir çoğunca da gereksiz görülmesi , bu derslerin tamamen kaldırılmasına kadar varacaktır.Bu konuyu ileride detaylı olarak işleceğim.Burada sadece Kültür-dil ve düğünler arasındaki ilişkiyi görmeye çalışacağım.
Yurtdışında artık öyle bir noktaya geldik ki,camiler ve düğünler birer kültür ortamı olarak yaşanıyor.
Kültür bir ulusun en önemli birikimi ve kazanımıdır.Kültür alınıp satılmaz,ancak yaşanabilir,nesilden nesile yaşanarak taşınır.Avrupa da olsa Türkler kültürlerini koruyup yaşayabiliyor.Düğünlerin kültürü yaşamada küçümsenemeyecek kadar büyük payı var.
Görgüsüne göre düğün sahibi,salona gelen davetlileri ayrı ayrı selamlayarak buyur edenler de var,misafirleriyle ilgilenme durumlarında yine herkes görgüsü ne ise orada gösteriyor.
Benim ,evlenmelerde en çok olumlu bulduğum ;yurdun her köşesinden gelip burada küçük bir şehirde yaşamanın ve kültür alışverişinin yoğun olarak yaşanması.
Mustafa Dumlu