Ahlen,17.11.2008
İVRİZ- Tarım-iş
 
İvriz`de okumak benim için büyük bir şantı.İvriz.....İvriz......bin ikiyüz dönümlük arazisi ile ve döner sermayesi ile İvriz.Ereğli`nin güneyinde,Torosların eteğinde şehre on iki km.uzaklıkta,okul personelinden hariç insanların olmadığı,muhtarlığı Gaybi Köyüne bağlı,iki km.Yıldızlı (Durlaz) Köyüne uzaklığı ....
 
Yeşil Ereğli`den çıkarsın,kıvrımlı,yeşillikler arasından geçtikten sonra düzlüğe eriştiğin andan itibaren İvrizìn arazisi başlar,bahçelerini geçtikten sonra yol tam günaye yönelir,vasıtalar,yayalar ve hatta hayvanlar iki-üç km.yolun sonunda uygulama-okulun binalarına gelirsin.1940 yılında okulun ilk öğrenci ve ögretmenleri dershaneleri,iş-müzikhanelerini,yatakhanelerini,hamam ve diğer binalarını inşa ederek akabinde eğitim ve öğretime başlarlar.Sütünlü tepesinden kuşbakışı ,binalara dikkatl i baktğında binalarla İVRİZ yazıldığını okumak mümkün.
 
Her dersimiz önemliydi.Yabancı dil dersimiz yoktu.Fen dersleri ağırlıklı olmamasına karşın dördüncü sınıftan itibaren meslek derslerimiz oldukça ağırlıklıydı.
 
Tarım-İş derslerimizde öğrendiklerimiz gerçekten öğretmenlik yaptığımız köylerde oldukça işimize yaradı.Köy Enstütülerine göre derslerimizi tahminim birbirine yakındı.Yağışlı havalarda sınıfta teorik ders yapardık,okulun arazisinin geniş bir alana yayılmış olması nedeniyle pratik uygulama olanağımız sınırsızdı.Kıravatla,ütülü pantolonla ,bel-kürek-kazma omuzlarda bahçelere çalışmaya gitmek,gidip gelirken küfürlü şakalaşmalar unutulmaz anılarımızdandır.
 
Okul arazisinin bulunduğu alan,alan olarak tarıma elverişli olan ve olmayan olarak düşünün,elverişli araziler bağ,meyve bahçeleri ekin ekimi olarak değerlendirilirdi.Geri kalan arazi, okulun çevresi mümkün mertebe yeşillendirildi,diktiğimiz fidanlara adımızı yazarak gurur duyardık.
 
Yılda iki kez köyüme giderim ve köyün yolu okula teğet geçer ve arabanın camından o binalara hüzünlü bakarak giderim.Hele ilk sınıfım ve işhanemizin kırılmış kapı ve duvarlarını gördükçe,o yatakhanelerin virane haline baktıkça üzülmemem mümkün değil.
 
O binaların kaderine terkedilmiş haliyle,köy enstütülerin ve öğretmen okullarının statüsünün değiştirilmesi eşdeğerdedir.........................................................................................

Please publish modules in offcanvas position.