Ahlen, 17 Aralık 2008                           
Değer - Kıymet  batılı ve bizim anlayışımızla.........
 
Değer denince insan neleri düşünür ?
Biz insanlar her şeye bir değer biçiyoruz,hem de çok çabuk.Kendimiz sözkonosu olunca nasıl değerlendirilmemizi isteriz ?
 
Dünyanın en değerli olan maddesi,varlığı,canlı veya cansızı nedir diye sorulsa,her ne kadar cevap gelse de mutlaka herkesin hayatı en kıymetlidir.En ucuz ne diye sorulsa ,başkalarının canı başkaları içindir diye günlük yaşamlarında insanlar hareket ve tavırları ile ispat ederler diye düşünüyorum.
 
Benim burada üzerinde durmak istediğim müstesnalar değil, toplumun çoğunluğu,,ayrıca insanların aynı düşünceleri paylaşmak zorunda olmadığını da özellikle belirterek......!
 
Batılı toplumlarda fertlerin kendine,topluma ve dünyaya karşı sorumluluk anlayışılarının bize göre çok farklı olduğunu söylemekle bizim toplumu aşağılamadığımın altını özellikle çizmek isterim.Her toplum,ulus ve kişilerin öz,yüksek değerleri vardır,bu değerlere herkesin saygı duyması,, ahlaki bir değer olması yaratılışımızın bir gereği diye düşünüyorum.Değerle sorumluluklar birbirine orantılıdır.
 
Günlük olarak hepimizin yaşadığı bazı örnekleri paylaşmak istiyorum.
Aynı ifadeyi kullanan sıradan bir insanla tanınmış ünlüyü düşünelim veya bir eylemi......
 Hepimizce bilinen değerli merhum mizah yazarımız AZİZ NESIN, „bizim toplumumuzun yüzde sekseni aptal „ dedi.Sıradan bir insan ayni sözü söylemiştir,dikkate alınmaz,üzerinde durulmaz.Aziz Nesin ìn söylemi toplumda bomba etkisi yarattığını beraber yaşadık.
 
Burada belirginleştirmek istediğim,aynı ifadenin toplum üzerinde algılanılması. Aziz Nesin gibi dünya literaturunda imzası olan büyük bir dehaya olumsuz manada bir lafın sözkonusu olamaz.
 
Başka bir örnekleme: Arap zenginlerinden birinin İstanbul`da alışveriş yaptığını düşünün,bir de Anadolunun herhangi bir yerinden gelen başka birini ve her ikiside aynı parayı harcasın.Hepizin bahis konusu yapacağımız kişi elbetteki arap olanıdır.
 
Veya,bizim Ereğliden hehangi bir vatandaşın almış olduğu elbiseyi tanınmış bir ünlünün de aldığını düşünün,hangisi dikkate değer,haber konusu yapmaya değer................
 
Örneklendirme daha çoğaltılabilinir.Değer yargılarımız kişi ve menfii durumlarımıza göre çok değişkendir.Hatta gelişmiş toplumlardaki değer yargıları ile geri bıraktırılmış toplumlardaki değer yargıları oldukça farklıdır.
Mustafa Dumlu
 

Please publish modules in offcanvas position.